Varför lärandekultur
En lärandekultur på arbetsplatsen skapa en bra förutsättning för engagerade, motiverade medarbetare som blir mer självledande. Engagemang och motivation skapar i sin tur gladare och mer produktiva medarbetare som känner sammanhang och trivs bättre på arbetsplatsen.
Såhär börjar man
Om man inte redan har en lärandekultur eller har tappat den lite har vi några tips för att komma igång.
Börja med att komma överens om hur och var ni delar information i teamet eller hela organisationen. Det kan vara att ni skapar en kanal där ni delar intressanta artiklar eller har ett inbokat tillfälle varannan vecka där ni delar information i presentationsform för alla som är intresserade, eller varför inte båda.
Men stanna inte där, fundera på hur ni vill göra i er organisation och testa er fram. En del av att skapa en lärandeorganisation är just att lära sig vad som fungerar bäst för just er.
Var nyfiken
Det räcker inte med att någon eller några delar information, det blir ännu bättre om alla faktiskt engagerar sig och ställer frågor och bidrar med sina tankar och idéer. Avsett därför tid vid en presentation för frågor och uppmuntra till att ställa frågor i alla typer av forum. För att hjälpa till att komma igång man be någon förbereda några frågor som hen ställer för att visa andra att det är okej.
Det är okej att vara olika
Alla lär sig inte på samma sätt och det är okej. Någon kanske vill läsa en bok, någon annan vill gå en digital kurs. Det viktiga är att man delar med sig av det man lärt sig efter.
Det kan såklart vara lite läskigt att hålla en presentation för att dela vad man lärt sig men samtidigt väldigt utvecklande. Se dina kollegor som en trygg grupp att öva på och be dem ge konstruktiv feedback.
Och om du ger feedback, tänk på att vara varsam med din kollega, det är meningen att ni ska hjälpa varandra att våga och växa. Fokusera på innehåll och fakta och ställ gärna upp med lite mer tid om hen behöver öva igen på själva presentationen.
Övning ger färdighet
Det kommer inte bli perfekt direkt, ge er tid och möjlighet att prova olika saker tills det känns som ni hittat ett sätt som fungerar för just er och där ni utvecklas. För det är när man känner att man utvecklas, lär sig nya saker och blir inkluderad som man verkligen känner ett sammanhang, som i sin tur gör att man blir gladare, effektiv och motiverad på arbetsplatsen.