Stresshantering och Hälsa
Att gå och röra sig utomhus har en betydande effekt på både vår fysiska och psykiska hälsa. Forskning visar att regelbundna promenader förbättrar kreativitet, sömn, mental kondition och minskar stress. Den positiva påverkan på hjärnan och kroppens välbefinnande är väldokumenterad, och promenader är ett enkelt och effektivt sätt att hantera stress och främja en bättre balans mellan arbete och hälsa.
Psykologisk trygghet
Psykologisk trygghet handlar om att skapa en arbetsmiljö där individer känner sig säkra att vara sig själva, bidra och uttrycka sina idéer utan rädsla för negativa konsekvenser. Det innebär att göra misstag ses som en del av lärandet och utvecklingen, vilket främjar kreativitet, innovation och personlig utveckling. För arbetsplatsen innebär det att team kan samarbeta effektivt, fatta beslut snabbare och hantera utmaningar mer framgångsrikt. För individen ger psykologisk trygghet en ökad känsla av välbefinnande, minskad stress och en ökad känsla av meningsfullhet och engagemang i arbetet.
Motiverande samtal (MI)
Motiverande samtal (MI) är en samtalsmetodik som används för att stödja och motivera till beteendeförändring. Metoden bygger på att visa empati och stärka individen i sitt förändringsarbete, samtidigt som den minskar motståndet mot förändring. MI hjälper till att skapa en öppen och stödjande dialog som uppmuntrar till egen reflektion och engagemang i förändringsprocessen.
IMGD
The Integrative Model of Group Development (IMGD) är en ledande forskningsmodell för gruppdynamik, utvecklad av Dr. Susan A. Wheelan och hennes forskarteam. Genom att granska all grupputvecklingsforskning skapades verktyget GDQ (Group Development Questionnaire) som identifierar och mäter ett teams nuvarande utvecklingsstadium. Forskningen visar att alla team går igenom dessa stadier, och att team i steg 3 och 4 är mer produktiva och effektiva. Enligt Wheelan beror gruppens framgång på både ledarskap och medlemmarnas interaktioner, och inte enbart på ledarens färdigheter.
KASAM
KASAM, eller känsla av sammanhang, påverkar vår livskvalitet genom tre grundläggande dimensioner: meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet. Genom att stärka dessa aspekter kan vi inte bara behålla vår hälsa utan även förbättra den. KASAM hjälper oss att bättre förstå och hantera livets utmaningar, vilket i sin tur bidrar till ökat välmående och resiliens.
Målmatrisen
Vår metod bygger på principerna i Målmatrisen, en modell för att utveckla delad kognition och samarbete inom team. Forskning visar att team som arbetar tillsammans genom Målmatrisens koncept kan ta sig från sitt nuvarande teamstadium till nästa steg och gradvis utvecklas mot mer produktiva och effektiva stadier. Genom att tillämpa dessa principer kan team förbättra sin samverkan och nå sina mål mer effektivt.